top of page

5 razloga zašto piti sok od Aloe Vere

Biljka aloe vera je sukulentna biljna vrsta iz roda "aloe". Raste u izobilju u tropskim klimama i stoljećima se koristi kao ljekovita biljka. Sok aloe vere je gnjecava, gusta tekućina napravljena od mesa lista biljke aloe vere. Povijesno gledano, koristio se lokalno i oralno. Ovaj članak istražuje potencijalne zdravstvene dobrobiti aloe vere kada se konzumira kao sok ili u drugim oblicima.


1. Sadrži antioksidanse

Na temelju studija iz epruvete, smatra se da biljka aloe vera ima protuupalna svojstva. Zbog toga ga mnogi ljudi koriste za liječenje i ublažavanje određenih stanja kože, poput opeklina i rana. Svoju protuupalnu aktivnost zahvaljuje polifenolima, skupini biljnih spojeva bogatih antioksidansima. Antioksidansi pomažu u zaštiti vašeg tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima — također poznatog kao oksidativni stres. Istraživanja su pokazala da kronični oksidativni stres može povećati rizik od nekih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca, pa čak i neke vrste raka. Međutim, trenutno nema istraživanja koja bi pokazala da sok aloe vere izravno utječe na rizik od ovih stanja.


2. Pomaže liječenju problema s kožom i poboljšava izgled kože

Smatra se da aloe vera ima protuupalna svojstva, što je čini potencijalnim lijekom za opekline i druge kožne poremećaje poput atopijskog dermatitisa. Mnoge dobrobiti aloe vere na zdravlje kože vidljive su kada se nanosi lokalno, umjesto da se konzumira kao piće. Ipak, postoje ograničena istraživanja o oralnim dodacima aloe veri. Jedna je studija otkrila da je uzimanje 40 mcg aloe sterola dnevno tijekom 12 tjedana poboljšalo elastičnost kože u skupini muškaraca mlađih od 46 godina (5 pouzdanih izvora).


Druga je studija na sličan način otkrila da konzumacija aloe vere poboljšava proizvodnju kolagena i smanjuje pojavu bora u skupini žena starijih od 40 godina.


Važno je napomenuti da je u obje ove studije aloe vera konzumirana kao dodatak prehrani, a ne kao sok. Osim toga, iako ovo istraživanje dosta obećava, nije konačno i potrebno je više ispitivanja na ljudima.


3. LIječi preddijabetes

Starija istraživanja pokazala su da i gel i sok od aloe vere mogu sniziti razinu šećera u krvi natašte kod osoba s dijabetesom tipa 2. Nadalje, druga je studija primijetila da je sok aloe poboljšao razinu šećera u krvi i razine masnih kiselina u krvi kod osoba s predijabetesom.Iako ovo zvuči obećavajuće, istraživanja su ograničena. Potrebna su veća, randomizirana i kontrolirana ispitivanja kako bi se potvrdio odnos između soka aloe vere i kontrole šećera u krvi. Dodaci ekstrakta aloe vere nisu standardizirani, regulirani niti se smatraju sigurnim alternativnim tretmanom za dijabetes.


4. Ublažavanje zatvora kod probave


Sok aloe vere sadrži antrakinonske glikozide. To su biljni spojevi s laksativnim učinkom koji mogu pomoći u ublažavanju zatvora. Neka preliminarna istraživanja sugeriraju da sirup aloe vere može pomoći u liječenju i smanjenju simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Druga rana istraživanja pokazuju obećavajuće rezultate za korištenje ekstrakta aloe vere za liječenje sindroma iritabilnog crijeva (IBS).


5. Pomaže pri liječenju zubnih i oralnih bolesti


Neke studije na životinjama sugeriraju da aloe vera ima antibakterijska svojstva i može pomoći u liječenju nekih zubnih i oralnih bolesti. Također se nagađa da vodica za ispiranje usta od aloe vere može pomoći u smanjenju zubnog plaka i ublažiti bol i oticanje nakon oralne kirurgije. Iako je potrebno više dugoročnih podataka, ove studije pokazuju da bi sok aloe vere mogao ponuditi alternativni pristup liječenju određenih oralnih problema kao i problema sa zubima.






© 2035 by Train of Thoughts. Powered and secured by Wix

bottom of page