top of page

Osvježite prostor elegantnim štapićima za nezaboravni miris vašeg doma

Očita korist eteričnih ulja je njihova prekrasna aroma. Ali jeste li znali da ulje za raspršivanje nudi mnoge prednosti osim ugodnih mirisa? Ovisno o samom ulju, aromaterapija pruža fizičke i mentalne dobrobiti. U nastavku navodimo 16 dobrobiti eteričnih ulja, šest glavnih načina za raspršivanje eteričnih ulja i korisne savjete za sigurnost u aromaterapiji.


Pomaže vam da se opustite

Mnogi ljudi se s razlogom okreću aromaterapiji nakon dugog dana na poslu. Nježni mirisi i umirujući učinci izvrstan su način za opuštanje u večernjim satima. Raspršivanje eteričnih ulja može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s nekom drugom aktivnošću kako bi se opustili. Na primjer, raspršite ulja dok radite drugu umirujuću aktivnost, kao što je kupanje u kadi, dovršavanje jednostavne rutine joge ili meditacija nekoliko minuta. Potražite mirise koji će vam pomoći da se smirite umjesto da vam daju energiju.


Promiče osjećaj smirenosti.

Aromaterapija je izvrstan dodatak vašoj svakodnevnoj rutini, ali također može biti izvrstan izvor u vrijeme stresa i napetosti. Ti osjećaji smirenosti i opuštenosti pomoći će vam da odvojite trenutak, izdahnete i ponovno se centrirate dok vam misli divljaju. Štoviše, raspršivanje eteričnih ulja također potiče duboko disanje, za koje se pokazalo da trenutno ublažava osjećaje stresa.


Poboljšava jasnoću i fokus.

Dobrobiti aromaterapije su mentalne kao i fizičke. Odabir energizirajućeg mirisa, poput citrusa, potaknut će budnost, kao i vašu sposobnost koncentracije i usredotočenosti. Koristite ovu vrstu aromaterapije kad god radite na velikom projektu ili zadatku koji zahtijeva vašu punu pozornost. Također možete raširiti ove mirise po kući ujutro dok se spremate za posao, što će pomoći vašem tijelu da se razbudi i lakše se pokrenuti.


Olakšava promjene načina života

Kad god napravite veliku promjenu u svom životnom stilu, pogotovo ako se radi o izbacivanju nečega - poput kofeina, šećera ili cigareta - sigurno ćete biti pomalo razdražljivi dok se vaše tijelo prilagođava novoj normali. Mir i smirenost koje izazivaju aroma difuzori mogu olakšati prijelaz i smanjiti osjećaj stresa i živčane iritacije koji često prate tako velike promjene. Aromaterapija vam također može pomoći u izgradnji i održavanju nove rutine. Na primjer, možete ujutro zapaliti difuzor ulja umjesto da si natočite šalicu kave.


Podiže vaše raspoloženje

Odvajanje nekoliko minuta u danu za brigu o sebi, bilo da je to aromaterapija ili nešto drugo, samo po sebi će poboljšati vaše raspoloženje. Osim aspekta samonjege, mnoge pozitivne prednosti difuzora eteričnog ulja također se kombiniraju kako bi poboljšale vaše raspoloženje i povećale osjećaj sreće i zadovoljstva. Bez obzira osjećate li se dobro ili ste pomalo plavi, aromaterapija vam može pomoći da se podignete i učinite da se osjećate bolje.


Smanjuje pojavu crvenila

Određena eterična ulja imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ponovnom uspostavljanju ravnoteže vaše kože i poboljšanju pojave crvenila. Zauzvrat, to čini vašu kožu zdravom i potiče čist ten. Ako imate osjetljivu kožu koja je sklona reakcijama, svakako prvo testirajte ulje tako što ćete nakapati nekoliko kapi na ruku i prekriti je zavojem barem nekoliko sati. Ako vaša koža nakon toga izgleda čisto, spremni ste.


Može ublažiti bolove u zglobovima

Eterična ulja mogu ublažiti bolove u zglobovima, kao i umiriti kožu. Aromaterapija može poboljšati vaše blagostanje i potaknuti oslobađanje hormona zadovoljstva, poput bolova u zglobovima. Zauzvrat, to smanjuje vaše psihološko iskustvo boli, uključujući probleme sa zglobovima. Također može potaknuti bolji san (više o ovome za minutu) što također poboljšava zdravlje zglobova, budući da se vaše tijelo liječi dok se odmarate.


Pomaže u čišćenju dišnih putova za lakše disanje

Bilo da vas alergije teško pogađaju u proljeće i ljeto ili vas suha hladnoća uhvati u jesen i zimi, čini se da se uvijek nešto događa što može utjecati na vaš dišni sustav. Raspršujuće eterično ulje održava osjećaj prohodnosti dišnih putova i lakog disanja dok umanjuje učinke sezonskih prijetnji. Ako prvi put koristite novo ulje, u početku svakako pustite difuzor samo neko vrijeme i pratite reakciju dok udišete miris.


Podržava zdrav probavni sustav

Svi mi patimo od povremenih želučanih tegoba i potrebna nam je pomoć u obliku aromaterapije. Određene mješavine eteričnih ulja nude olakšanje od želučanih problema koji variraju od osjećaja sitosti nakon obilnog obroka do mučnine u želucu. Oni također mogu potaknuti zdrav, uredan probavni trakt koji prerađuje hranu kao san.


Promiče zdravu, zacijeljenu kožu

Aromaterapija pomaže u brzom oporavku i potiče zdrav izgled noktiju i kože. Bez obzira na to jeste li pomalo ružičasti od dana provedenog na suncu ili se oporavljate od blagog osipa, raspršujuća eterična ulja mogu umanjiti učinke manjih iritacija kože i pomoći smanjiti pojavu nesavršenosti kože i iritacija. Također smanjuje vidljivost vremena na koži, kao što su fine bore, mrljasta pigmentacija i gubitak elastičnosti.


Potiče bolji san

Bilo da se radi o želučanim tegobama ili užurbanim mislima, toliko je problema koji vas mogu držati budnima noću. Korištenje umirujućeg mirisa u uljnom difuzoru prije spavanja pomoći će vam da se opustite i pripremiti vas za dugu noć dubokog odmora. Najviše umirujuće djeluje miris lavande kojeg je najbolje koristiti prije spavanja. Kapi eterilčnog ulja lavande također možete nakapati i na jastuk za bolji san.


Može smanjiti napetost i bol u mišićima

Slično ublažavanju bolova u zglobovima, aroma difuzori također mogu pomoći u ublažavanju napetosti i bolova u mišićima. Ako vas boli nakon vježbanja ili se osjećate ukočeno nakon dugog dana sjedenja za stolom, sjednite ili lezite dok koristite aroma difuzor i osjetite kako vam se tijelo opušta. Za dodatne prednosti, također možete uzeti nekoliko kapi ulja i umasirati izravno na mišić kako biste raspršili mliječnu kiselinu i pomogli vam da se udovete. Ulja možete dodati u losion za podlogu kako bi se eterično ulje dalje rastezalo.


Potiče zdrave prehrambene navike

Miris je važna komponenta osjećaja gladi ili zadovoljstva - zapravo, neka nedavna istraživanja pokazuju da jednostavno mirisanje hrane utažuje žudnju za glađu, iako je potrebno više studija da se ponove rezultati. Raspršivanje eteričnih ulja može pomoći u kontroli žudnje za glađu i promicanju zdravih prehrambenih navika jačanjem volje i smanjenjem želje za grickanjem između obroka. Ako pokušavate smanjiti unos kalorija, smanjiti unos šećera ili se prebaciti na zdraviju prehranu, aromaterapija može pomoći u vašem novom životnom stilu.


Pomaže u ublažavanju promjena raspoloženja tijekom hormonalnih razdoblja

Mnoge žene postanu neraspoložene prije menstrualnog ciklusa ili kao rezultat drugih hormonalnih promjena. Umirujuća aromaterapijska ulja mogu pomoći u promicanju osjećaja stabilnosti i smirenosti tijekom ciklusa neraspoloženja. Ako se svaki mjesec osjećate kao da se neprestano kolebate između emocionalnih uspona i padova, raspršivanje eteričnih ulja može vam pomoći da se osjećate uravnoteženije, osobito tijekom često turbulentnog razdoblja koje okružuje menstrualni ciklus.


Poboljšava cirkulaciju i drenažu ispod kože

Poticanjem dobre cirkulacije krvi i učinkovite limfne drenaže poboljšava se izgled zdrave kože te smanjuju otekline i iritacije. Korištenje uljnih difuzora može pospješiti cirkulaciju, drenažu i eliminaciju, što zauzvrat može pomoći u poboljšanju izgleda kožnih udubljenja, kao i tamnih tragova od vena.


Minimizira učinke sezonskih uvjeta

Aromaterapija potiče zdrav imunološki sustav i pomaže u zaštiti vas i vaše djece od sezonskih prijetnji, osobito tijekom zime. Pomozite svima da ostanu zdravi ili se brže oporave raspršivanjem eteričnih ulja po kući.







© 2035 by Train of Thoughts. Powered and secured by Wix

bottom of page