top of page

Preporučeni dnevni unos šećera

Sve više dokaza ukazuje na to da je šećer, a ne masnoća u našoj prehrani glavni čimbenik koji pridonosi našoj epidemiji pretilosti. Registrirana nutricionistica Kerry Torrens objašnjava 'skriveni' šećer koji možda ne znate da jedete i kako ga uočiti na etiketama hrane...


Što je šećer?

Šećer je ugljikohidrat koji se prirodno nalazi u nizu različitih namirnica, od laktoze u mlijeku do fruktoze u voću i medu. Postoje dvije vrste šećera: prirodni šećer, kao što je laktoza, i dodani ili 'slobodni' šećeri koji uključuju rafinirani konzumni šećer (saharozu), kao i koncentrirane izvore poput voćnog soka, meda i sirupa. Zdravstvene organizacije, uključujući NHS, savjetuju da smanjimo ove 'slobodne šećere'.


Trenutačne preporuke navode da dodani šećer ne smije činiti više od 5% našeg dnevnog unosa kalorija. Trenutačne smjernice Svjetske zdravstvene organizacije predlažu da za odrasle to nije više od sedam žličica ili kockica (30 g) dnevno. Jedna žličica šećera ima otprilike 4 g, pa vidite kako je lako doći do te količine.


Pakiranje hrane ne olakšava određivanje količine rafiniranog šećera u nečemu, pa je potrošaču teško izračunati koliko jede.


Obavezno provjerite popis sastojaka i pripazite na šećer u svim njegovim različitim oblicima. Istraga iz 2010. zapravo je otkrila da neke žitarice sadrže toliko šećera koliko i krafne, tako da zaista vrijedi obratiti pozornost na različite marke koje kupujemo.


Kako izbjeći neprimjetni unos šećera na dnevnoj bazi ?


Šećer u kavi

Unos šećera treba smanjivati postupno, a možete početi sa time da npr. ne stavljate šećer u kavu. Obično mala vrećica šećera koju dobijete uz kavu ima oko 5 g šećera. Ako imate naviku staviti 2 šećera u kavu, znači da prosječno po kavi unesete 10 g šećera. Ako imate naviku da pijete nekoliko kava dnevno, u prosjeku samo tekućinom unesete 30 g šećera u organizam, a da niste pojeli ništa slatko. Usporedbe radi, jedna čokolada u 100 g u prosjeku ima 50 g šećera. U prijevodu, ako popijete 3-4 kave dnevno, unos šećera je kao da ste pojeli jednu čokoladu.


Slatki napitci i gazirana pića

Imate naviku da pijete sokove ? Iako će vam teško biti promjeniti tu naviku, morate imati na umu da gotovo svi sokovi sadržavaju i šećer. Tako npr 200 ml soka, odnosno čaša soka sadržava oko 100 kalorija. U prijevodu ako popijete par čaša soka, dnevni unos kalorija samo preko tekućine koju unosite u organizam može biti i do 500 kcal. Usporedbe radi, u prosjeku jedna čokolada od 100 g ima 500 kcal. Tako da bi bilo dobro smanjiti unos nepotrebnih kalorija pićima.


Alkohol

U društvu se svi volimo opustiti i nakon napornog tjedna popiti koju čašu vina, koktela ili nečeg trećeg. Kada je alkohol u pitanju, čaša svakog alkohola sadrži prilično puno kalorija. Alkohol nosi samo prazne kalorije koje nemaju nikakve nutritivne vrijednosti. Kako bi imali predodžbu o tome koliko kalorija sadržava alkohol, čaša bijelog vina sadržava recimo 100 kcal.






© 2035 by Train of Thoughts. Powered and secured by Wix

bottom of page