top of page

Prirodni trikovi za uklanjanje mitesera

Mnoge žene vode borbu s miteserima, a provjereni tretmani za uklanjanje istih često mogu biti vrlo neugodni i skupi. Miteseri, stručno zvani komedoni nastaju kao posljedica prekomjernog lučenja sebuma u žlijezdama lojnicama koji u dodiru sa zrakom, bakterijama i gljivicama mijenjaju boju te postaju izrazito vidljivi na licu, najčešće u obliku crnih točkica na području T zone, lica, ili nosa. Ako se miteseri ne počnu rješavati na vrijeme, mogu prerasti i u akne. Ako na mitesere nanosite kozmetiku i kreme, dolazi do začepljenja pora i pojavljivanja akni. Najčešći uzroci pojave mitesera mogu biti hormonalne promjene, nezdrave životne navike i prevelika razina stresa.


Da bi se riješili mitesera, ne morate nužno trošiti novac na skupe tretmane, jer priroda ima lijek i recept za sve. Vrlo je učinkovita i ljekovita glina koju možete kupiti u trgovini zdravom hranom.


Bjelanjak

Poznato je da su bjelanjci bogati proteinima, a uz to sadržavaju i vitamine. To pomaže održavanju dobrog tena, ali i sužavaju proširene pore. Naša koža luči sebum koji je glavni uzrok stvaranja mitesera. Upravo bjelanjci sprječavaju nastanak viška sebuma. Kada bjelanjci počnu djelovati, pore se sužavaju, miteseri dolaze na površinu kože i na taj način ih je lakše ukloniti.


Upute: Umutite bjelanjak dok ne postane pjenast. Čistom četkom za šminkanje obojite sloj bjelanjka preko neugodnih područja mitesera. Pritisnite tkivo na vrh bjelanjka i dodajte još jedan sloj jaja. Sloj koji ste nanijeli treba se osušiti i za to je potrebno otprilike 30 minuta. Nakon što vidite da se na koži počeo stvarati suhi sloj, nježno skinite tkivo, pokretima prema gore. Nakon što ste završili, dobro je isprati lice toplom vodom. Po želji nakon uklanjanja mitesera uvijek možete lice masirati masažnim rolelom kako biste potakli cirkulaciju.



Zobene pahuljice i jogurt


Osim što su pahuljice i jogurt sastavni dio zdravog doručka, usput ih možete koristiti i za uklanjanje mitesera. Mliječna kiselina širi pore, a nakon njenog djelovanja pore nisu više začepljene. Zobena kaša pridonosi uklanjaju nečistoća s lica, ali i mrtvih stanica. Kako bi koža bila zdrava, potrebno je redovito uklanjati mrtve stanice s kože. Na taj način koža lakše diše i lakše se obnavlja.


Upute: Pomiješajte 2-3 žlice zobenih pahuljica s 2-3 žlice običnog jogurta. Smjesu nanesite na lice masirajući je kružnim pokretima 5-10 minuta. Ostavite 15 do 20 minuta i isperite hladnom vodom. Proces možete ponoviti nekoliko puta tjedno, idealno je 2-3 puta.


Limun i limeta

Limun i limeta sadržavaju veliku količinu C vitamina. Osim što je preporučljivo ujutro iscijediti limun kao dnevni izvor C vitamina, voda sa svježe iscijeđenim limunovim sokom ubrzava metabolizam. Zbog kiseline limun sužava pore, smanjuje masnoću kože te dezifincira kožu. Kiselina također smanjuje lučenje sebuma i masnoću kože.


Upute: Limunov sok pomiješajte sa malo vode. Četkicom ili spužvicom za šminkanje nanesite tekućinu na lice. Pratite kako se ponaša Vaša koža i je li tekućina izaziva peckanje ili iritaciju. Ukoliko imate osjetljivu kožu, ne preporuča se da tekućina djeluje duže od 5 minuta. Ukoliko nemate nikakvu reakciju, idealno bi bilo kada bi smjesu ostavili da djeluje preko noći. Kada želite skinuti tekućinu, možete je skinuti blaznicom koja je namočena u mlaku vodu. Također se možete umiti i mlakom vodom. Proces je najbolje napraviti navečer, prije spavanja. Limun čini kožu osjetljivom na svjetlost, pa imajte na umu da nakon ove procedure nije pametno izlaziti na sunce i izlagati se svjetlosti.


Jabučni ocat


Jabučni ocat je uglavnom proizvod kojeg ima svako kućanstvo. Jabučni ocat sadržava octenu kiselinu koja otapa mrtve stanici, sprječava lučenje sebuma i čisti nečistoće. Uz sve to octena kiselina doprinosi uravnoteženosti pH vrijednosti kože. Jabučni ocat možete nanijeti vatom ili blaznicom, a savjet je da ga ne držite predugo na koži, pogotovo ako imate osjetljivu kožu. Ukoliko osjetite peckanje, odmah lice umijte mlakom vodom. Proces je dobro ponavljati 2-3 puta dnevno.



Krastavac


Poznato je da krastavac sadržava jako puno vode i da na taj način doprinosi hidrataciji organizma, ali i kože. Krastavce možete narezati na kolutiće koje možete rasporediti po licu, ali i preko očiju. Na taj način koža će se hidratizirati. Uz to, krastavce možete narezati te izblendati u blenderu kako bi napravili pastu od krastavaca.


Upute: Pastu od krastavaca nanesite na lice i ostavite da djeluje oko desetak minuta. Nakon toga možete isprati pastu i lice umiti mlakom vodom. Krastavac je idealan za protuupalno djelovanje tako da je vrlo pogodan čak iako imate osjetljivu kožu. Ovaj proces možete ponavljati 2-3 puta tjedno.



Krumpir

Krumpir je prepun je vitamina A, C, E, K i B-grupe, posebno B1, B2 i B6 te kalija, cinka, magnezija, natrija, kalcija, fosfora, željeza i folne kiseline, pa kako iznutra, tako i izvana pogoduje ljepoti naše kože, kose i noktiju. Krumpir je odličan za uklanjanje dubinskih mitesera.


Upute: Ogulite sirovi krumpir i usitnite ga u mikseru. Potom 2 jušne žlice krumpira dobro pomiješajte sa sokom od pola limuna i jednom čajnom žličicom ekstra djevičanskog maslinova ulja. Kada napravite jednoličnu smjesu, masku nanesite na lice te na područje vrata i dekoltea i ostavite da djeluje 20 minuta. Nakon toga lice isperite mlakom vodom.









© 2035 by Train of Thoughts. Powered and secured by Wix

bottom of page