top of page

Zelena zdrava rapsodija: Kremasta juha od špinata

Špinat je izvrstan izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin C koji je snažan antioksidans koji potiče zdravlje kože i imunološki sustav, vitamin K1 koji je neophodan za zgrušavanje krvi, folnu kiselinu itd Uz folnu kiselinu sadrži i vitamin B9, a taj spoj je vitalan za trudnice i neophodan za normalnu funkciju stanica i rast tkiva. Uz sve navedeno špinat je jedan od ključnih izvora željeza koje pomaže u stvaranju hemoglobina, koji dovodi kisik u tkiva vašeg tijela. Uz željezo bogat je i kalcijem, mineralom koji je neophodan za zdravlje kostiju i ključna je signalna molekula za živčani sustav, srce i mišiće.

Špinat također sadrži nekoliko drugih vitamina i minerala, uključujući kalij, magnezij i vitamine B6, B9 i E. Možete ga pripremiti na razne načine, a mi donosimo odličan recept za kremastu juhu od špinata koja može postati dio vaše svakodnevice. Na taj način ćete zadovoljiti organizam dnevnim potrebama.


Recept za kremastu juhu od špinata:


Otopite maslac u velikom loncu s poklopcem, dodajte luk i češnjak i lagano pržite 5-6 minuta dok luk ne poprimi zlatnu boju. Dodajte krumpir i nastavite lagano kuhati 1 minutu. Zalijte temeljcem i kuhajte 8-10 minuta dok se krumpir ne počne kuhati. Ulijte mlijeko i zakuhajte, pa dodajte pola špinata i koricu limuna. Poklopite i pirjajte 15 minuta dok špinat potpuno ne uvene. Ostavite da se ohladi oko 5 minuta.


Ulijte juhu u blender (po mogućnosti) ili procesor hrane, dodajte preostali špinat (tako će juha ostati svijetlozelena i svježeg okusa) i obradite dok ne postane svilenkasto glatka – možda ćete to morati raditi u serijama, ovisno o veličini vašeg stroja. . (Juha sada može biti zamrznuta do 1 mjeseca. Odmrznite u mikrovalnoj pećnici ili preko noći u hladnjaku. Juha može izgubiti svježinu i vitamine smrzavanjem, ali okus neće biti narušen.) Vratite u tavu i ponovno zagrijte. . Kušajte i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Ako je juha pregusta, možda je dobro razrijediti s malo temeljca. Ulijte juhu u zdjelice i dodajte vrhnje za kuhanje. Vrhnje također može poslužiti kao dekoracija na površini. Po želji dodajte peršin.




© 2035 by Train of Thoughts. Powered and secured by Wix

bottom of page